BLOG

De cuina a cor de casa. Per què comptar amb un arquitecte per als teus projectes.

Hui volem mostrar perquè és fonamental comptar amb un arquitecte per dur a terme nous projectes. Fins i tot si la nostra obra no requereix la supervisió d’un arquitecte, comptar amb un bon professional sempre ens obrirà un ventall de possibilitats que no podríem contemplar sense la seva ajuda.

Un exemple que ens agrada és el que ens va passar amb aquesta cuina. Els clients tenien moltes idees sobre la seva reforma i, encara que les idees del client solen anar ben encaminades en el  rerefons, no ho fan tant en la forma. La millor manera de no perdre el potencial d’estes idees és comptar amb l’ajuda d’un professional.

En este cas, partíem d’una cuina amb una galeria i un rebost annexos. Funcionalment, el conjunt cuina-galeria-rebost era correcte. Però la qualitat i la versatilitat d’este conjunt d’espais havia perdut potencial amb el temps. La cuina era freda i fosca. El rebost estava desaprofitat -s’havia convertit en el buit on encastar la nevera-. I la galeria era l’únic lloc veritablement lluminós del conjunt, tot i que relegat a emmagatzemar roba bruta i productes de neteja.

cuina abans de reforma

Els clients van arribar amb el desig de guanyar amplitud i il·luminació, encara que no tenien clar com materialitzar-ho. Ens van portar els seus primers croquis on hi havia moltes idees però cert atropellament a l’hora de plasmar-ho tot en una planta. La sobrecàrrega de conceptes hauria convertit la seua nova cuina en el perfecte Frankenstein.

Abans de proposar solucions concretes sempre cal comprendre les necessitats que motiven a embarcar-se en un projecte. Això requereix conversar, preguntar i arreplegar idees. La primera cosa que vam veure en les idees dels nostres clients va ser una certa continuïtat funcional respecte al que ja hi havia, però també la voluntat de transformar aquesta cuina en alguna cosa més que un espai on preparar menjar o netejar la roba. Havia de ser un espai per a la vida.

Finalment, de les nostres converses recollim les necessitats següents:

  • Poder utilitzar la cuina per a menjar.
  • Aprofitar al màxim la llum i la calor del sol que entrava per la finestra de la galeria.
  • Optimitzar els espais demmagatzematge.
  • Conservar la funció de galeria (emmagatzematge de productes de neteja, cicle de la roba).

Amb això, la resposta que es va donar al projecte va ser la següent:

  • Unir els tres espais en un de sol, permetent la ubicació d’una taula auxiliar per menjar.
  • Ubicar els espais vividors prop de la finestra, i els espais demmagatzematge a les zones més fosques.
  • Dotar la cuina duna pila auxiliar, que completés les tasques del cicle de la roba.
  • Tenir cura de l’elecció de materials i la ubicació, per potenciar la solució al màxim.

Com que una de les premisses era la llum i l’amplitud, es va prendre una decisió essencial i de caràcter espacial consistent a aclarir visualment la part superior de la cuina. Per això s’estableix una línia, aproximadament a l’alçada de la vista, que actua com a línia d’horitzó i sobre la qual s’elimina la major quantitat d’obstacles visuals possibles. Els pocs elements ubicats sobre aquest horitzó són majoritàriament blancs. Per sota d’aquesta línia la cuina s’ancora a les reminiscències i la dota d’una materialitat càlida i arrelada mitjançant l’ús de la fusta, el marbre i la ceràmica.

cocina-diseño-valencia

La bancada conserva la mateixa materialitat que la cuina original, és a dir, el marbre “Blanco Macael”, que pot ser polit tantes vegades com es vulgui i recuperar-ne l’aspecte original. Les portes del mobiliari inferior són laminades amb efecte fusta. Per protegir la paret de les esquitxades, es disposa d’una rajola de format menut i color blavós, que recorda les teules de la cúpula de l’església del poble, que es pot observar des de la finestra de la cuina.

La il·luminació artificial també ha estat considerada un factor clau en el disseny d’aquesta cuina. Molts projectes poc pensats acaben per instal·lar downlights i llums freds a les cuines. Però, perquè una cuina adopte el caràcter protagonista que es pretenia amb esta intervenció, la il·luminació havia de ser pensada des de la flexibilitat i la calidesa. Per això es va instal·lar un carril trifàsic on poder ubicar i redistribuir fins a tres conjunts de lluminàries diferents en funció de les necessitats del dia a dia.

iluminació cuina

El resultat, àmpliament satisfactori, ens deixa també alguns usos menys previstos però grats igualment. Per exemple, el racó de la pila auxiliar ara és també el racó de les plantes. Una reixa enrotllable sobre la pila permet guardar utensilis de neteja dins d’aquesta i alhora ubicar-hi algunes plantes que acaben de ser regades. En recuperar part de l’esperit material de la cuina preexistent, els utensilis antics encaixen a la perfecció en aquesta reforma moderna que sorgeix de la continuïtat.

Cocina-plantas-cerámica

Aquest és un senzill exemple de com et podem ajudar, col·laborant amb tu en el procés de crear alguna cosa nova des del principi. Això es pot fer amb una reforma com aquesta, amb un habitatge unifamiliar o duent a terme projectes de major envergadura. Com a arquitectes, treballem per trobar la millor manera de dur a terme els teus projectes, potenciar les idees i obtenir resultats òptims.